Hmmm.. yummy2.. hee.. moh2 kome nak bawak aokme kembara makanan Pahang pulak.. =D
OK,, ni antare makanannye.. pnh rse x?? lau
pernah ce komen ckit.. ^^ kalau yang xpernah
2 pulak korang wajib try tau.. gerenti
x menyesal pnye.. terbaikk… =P
Haaa.. amacam terliur x.. yang ni nmenye
ikan patin masak tempoyak..
Ad yang nk tau resepinye x?? kalau nk tau
dengan baik ati kite bg tau.. hehe tp
dgn syarat bile da mnjd masak ni kne bg
kite merase la.. ^_^
·
ekor ikan
patin-Dibersihkan, rendam
·
Kunyit hidup - Sebesar ibu
jari(Tumbuk)
·
Cili padi - 8-10 biji..kalo
ske pedas + lagi(Tumbuk)
·
Tempoyak - 1 cawan..kalo
ske pekat + lagi
·
garam & serbuk perasa
·
Daun kesum Timun ba
Cara-cara
1.
Didihkan air sampai gelegak.
masukkan bahan yg ditumbuk, ikan, poyak, d. kesum.. kalo nak buh timun batang
masukkan bila nampak ikan hampir masak. Buh garam & s. perasa Sedia untuk
dimakan
Okay2.. yang pertame da setel.. jom kite tgok makanan Pahang yang
lain plak k.. =)
Haa… macam sedap je.. macam sedap je.. hehe =P ni nmenye sambal tempoyak versi ulam-ulaman..
Kalau yang suke makan sayur 2 memang sesuai sangat.. tapi yang tak suke sayur pulak sekali cube sambal tempoyak ni memang suke sayur la lepas ni.. mungkin….. hehehe belum cube belum tau.. kan kan?? Kalau nak cari sambal tempoyak versi ulaman ni memang susah nak jumpe.. jadi,, ap kte cube masak sendiri.. bukan susah pon.. kat sini ad resepinye.. =D
Bahan-bahan ( 6 orang )
·
1 . terung mangga dlm
10biji 2 . pucuk mengkudu - 1/2 genggam 3. daun kaduk 4. pucuk ubi kayu - 2
genggam 5. daun kunyit 6. lada kecil 7. kunyit hidup 8. tempoyak 9. petai 10.
1biji kelapa - ambil santan 11.serai - dititik
Cara-cara
1.
1. potong halus2 setiap
daun & pucuk2....mcm wat bunge rampai org na tawen 2...pas 2, jgn campur
kan sekali tau..asing kn ikot spesis masing2... 2. pas 2, hok petai 2 , kupas
kn ie then belah la 2 ke 3 ke 4 ikot suke u olwz.. 3. tumbuk lada & kunyit
smpai hancur..buh bnyk sikit lada cz ni ade lah sejenis sambal k... 4.celur kn
pucuk ubi kayu & pucuk mengkudu...smpai die lmbut 5. ambil kuali/periuk
besar...pas 2, masuk kn seme bahan dlm kuali..kacau hingga sebati, masukkan
santan then baru on api...hehe...mencabar x? senang je... 6. setelah 2, kacau2
lg...lastly baru la masuk kn tempoyak & bahan y di tumbuk 2...pas2 bile da
sebati masuk kn garam plak...tehn gaul-gaul..make siap la sambal tempoyak masak
kite....yummy...sedap ok ! tp pastikn ie ta cair sgt tau...
p/s: tak rugi pon kalau mencube.. This is
darul makmur..
No comments:
Post a Comment