Saturday, 23 November 2013

Masakan Pahang




Hmmm.. yummy2.. hee.. moh2  kome nak bawak aokme  kembara makanan Pahang pulak.. =D
OK,, ni antare makanannye.. pnh rse x?? lau pernah ce komen ckit.. ^^  kalau yang xpernah 2 pulak   korang  wajib try tau..  gerenti  x menyesal pnye.. terbaikk… =P



Haaa.. amacam terliur x.. yang ni nmenye ikan patin masak tempoyak..
Ad yang nk tau resepinye x?? kalau nk tau dengan baik ati kite bg tau.. hehe  tp dgn syarat bile da mnjd masak  ni  kne  bg kite merase la.. ^_^


Bahan-bahan ( 5 org makan )
·         ekor ikan patin-Dibersihkan, rendam
·         Kunyit hidup - Sebesar ibu jari(Tumbuk)
·         Cili padi - 8-10 biji..kalo ske pedas + lagi(Tumbuk)
·         Tempoyak - 1 cawan..kalo ske pekat + lagi
·         garam & serbuk perasa
·         Daun kesum Timun ba

Cara-cara
1.    Didihkan air sampai gelegak. masukkan bahan yg ditumbuk, ikan, poyak, d. kesum.. kalo nak buh timun batang masukkan bila nampak ikan hampir masak. Buh garam & s. perasa Sedia untuk dimakan



Okay2.. yang pertame da setel.. jom kite tgok makanan Pahang yang lain plak k.. =)


   
 
Haa… macam sedap je.. macam sedap je.. hehe =P  ni nmenye sambal tempoyak versi ulam-ulaman..


Kalau yang suke makan sayur 2 memang sesuai sangat.. tapi yang tak suke sayur pulak sekali cube sambal tempoyak ni memang suke sayur la lepas ni.. mungkin….. hehehe belum cube belum tau.. kan kan?? Kalau nak cari sambal tempoyak versi ulaman ni memang susah nak jumpe.. jadi,, ap kte cube masak sendiri.. bukan susah pon.. kat sini ad resepinye.. =D




Bahan-bahan ( 6 orang )
·         1 . terung mangga dlm 10biji 2 . pucuk mengkudu - 1/2 genggam 3. daun kaduk 4. pucuk ubi kayu - 2 genggam 5. daun kunyit 6. lada kecil 7. kunyit hidup 8. tempoyak 9. petai 10. 1biji kelapa - ambil santan 11.serai - dititik


Cara-cara
1.    1. potong halus2 setiap daun & pucuk2....mcm wat bunge rampai org na tawen 2...pas 2, jgn campur kan sekali tau..asing kn ikot spesis masing2... 2. pas 2, hok petai 2 , kupas kn ie then belah la 2 ke 3 ke 4 ikot suke u olwz.. 3. tumbuk lada & kunyit smpai hancur..buh bnyk sikit lada cz ni ade lah sejenis sambal k... 4.celur kn pucuk ubi kayu & pucuk mengkudu...smpai die lmbut 5. ambil kuali/periuk besar...pas 2, masuk kn seme bahan dlm kuali..kacau hingga sebati, masukkan santan then baru on api...hehe...mencabar x? senang je... 6. setelah 2, kacau2 lg...lastly baru la masuk kn tempoyak & bahan y di tumbuk 2...pas2 bile da sebati masuk kn garam plak...tehn gaul-gaul..make siap la sambal tempoyak masak kite....yummy...sedap ok ! tp pastikn ie ta cair sgt tau...


p/s: tak rugi pon kalau mencube.. This is darul makmur.. 


No comments:

Post a Comment